Gästbloggare – Marita Brännvall – Skrivcoach/ Lektör!

Kan man lära sig att skriva skönlitterärt?

Genom åren har jag hört många personer säga att man inte kan gå en skrivutbildning och lära sig att skriva. Om man kan skriva, så kan man, annars ska man inte skriva. Det är en tråkig inställning. Man är inte född till författare. Liksom man inte är född till arkitekt, läkare eller veterinär. Träning ger färdighet, och man kan utveckla sig inom skrivandets konst på precis samma sätt som man kan utveckla sig inom så många andra saker.

Att gå en skriv- eller författarutbildning ger inga garantier. Det är inte en säker väg till utgivning på traditionellt förlag. Vad är det då? Jag har själv studerat nära sex år på olika skrivutbildningar, bland annat på Författarskolan vid Lunds Universitet. För mig var det ett sätt att äntligen ta mitt skrivande på allvar, att skriva varje månad, vecka, dag. Det var ett sätt att öppna ögonen för min egen text, att se min text ur andras ögon, att diskutera och vända på ord, meningar och upplevelser. Det var också ett sätt att bli en del av en värld full av hopp och skrivförtvivlan, att inse att jag inte var ensam med mina tankar och problem, hopp och drömmar.

Blev jag en bättre författare av utbildningarna? Utan tvekan, ja. Att ta sig tid att skriva på heltid i flera år är ett av de viktigaste redskapen för att bli bättre på att skriva. Men också att läsa, både publicerade och icke publicerade texter. Och att läsa många olika sorters texter och genrer. Och att diskutera texter, lära sig hur andra kan se på en text, hur deras förväntningar på olika texter skiljde sig från dina förväntningar.

Författarutbildningar handlar inte heller, som många verkar tro, om att stöpa alla författare enligt en särskild mall. När jag gick på Författarskolan vid Lunds Universitet var vi 22 elever. Alla skrev olika. Om vitt skilda saker. Ju längre in i utbildningen vi kom, desto större blev också skillnaden eftersom vi alla utvecklade ”vår stil och röst” mer och mer. Att alla som går skrivutbildningar skulle skriva likadant är en myt.

Givetvis måste du inte gå en kurs eller ett program för att lyckas som författare. Det finns många författare som aldrig satt sin fot på en författarkurs. Du kanske kan få ihop alla de där skrivtimmarna ändå, du kanske kan läsa och diskutera böcker och texter med personer i din närhet. Eller så kan du skriva i det tysta i ett par år, läsa mängder med böcker, och lära dig massor genom detta (som ju också är en form av utbildning, även om du inte studerar på en kurs eller ett program och får ett betyg på papper).

Så, till frågan: Kan man lära sig att skriva skönlitterärt? Även om man inte föddes med pennan i handen? Ja, givetvis!

Kan man lära sig att skriva skönlitteratur som fångar, är tydlig och intressant. Ja!

Kan alla bli bästsäljande författare eller skriva så bra att de får Nobelpriset i litteratur? Nej. Alla kan inte bli Astrid Lindgren eller Hjalmar Söderberg eller Selma Lagerlöf. Men du kan kämpa och bli det bästa som du kan bli inom något som du älskar. Till exempel att skriva.

Det finns inget fult i att gå en skrivutbildning eller en författarutbildning. Du går utbildningen för att ge dig själv den tid du behöver för att utveckla dig och göra det du brinner för, för att du tror på dig själv och tar din dröm på allvar.

Jag rekommenderar alla som älskar att skriva att gå en kurs. Eller två. Eller flera, ja, så många du hittar. Det finns alltid något nytt du kan lära dig. Genom att träffa nya människor och diskutera dina texter med dem. Genom att skriva massvis varje dag. Genom att läsa böcker som du kanske aldrig hade kastat ett öga på om det inte vore för den där kursen.

—————————————————————————————————-

Jag heter Marita Brännvall och jobbar som skrivcoach, lektör och manusutvecklare. Jag spökskriver också texter, samt skriver för tillfället på en egen roman samt är medförfattare till en barnbok. Min stora passion har alltid varit att skriva, läsa och prata om text. När jag var åtta, skrev jag i min dagbok att jag skulle bli författare. Där började min karriär. För den tanken höll i sig, år efter år. När andra satt och lyssnade på läraren på lektionerna, satt jag och funderade på berättelser. När andra räknade matte, gömde jag en skrivbok i matteboken och skrev berättelser istället. Idag jobbar jag med att uppfylla min dröm, och med att hjälpa andra att uppfylla sin skrivdröm.

Hemsida: www.maritabrannvall.com
Facebook, Instagram & Twitter: @maritabrännvall

Lisa White