Min väg mot drömjobbet
Jag är i princip uppvuxen på förlag. Min mamma var läromedelsredaktör och jag tillbringade mycket tid med henne på förlaget. Redan när jag var sex år gammal fick jag lära mig grunderna i korrekturläsning och när mamma hade arbete med hem på kvällar och helger gav hon mig små korrektur att öva på. Man kan säga att det blev ett sätt för mig och mamma att umgås och ha trevliga samtal. Ungefär som andra spelar kort på kvällarna. Litteraturen var mammas värld, där trivdes hon bäst och det hon inte kunde om dåtidens och samtidens litteratur var nog inte värt att veta och hon delade mer än gärna med sig.
Bilderna som lockade
Hur mycket jag än älskade att läsa lockade mig ateljéerna med sina färger, dofter och taktila äventyr bland papperskvaliteter och former. Jag älskade att hänga där och se hur bilder av de mest skiftande slag växte fram. Mamma ville dock inte att jag skulle ge mig in i förlagsvärlden. Hon tyckte att jag skulle satsa på att bli teckningslärare.
På krokiga vägar
Min lätt otåliga natur drog mig runt på diverse slingriga vägar i arbetslivet, från teatern till textilt konsthantverk, ett försök att komma in på konstfack, vidare till barnskötarutbildning och så småningom blev jag förskollärare. I mitt arbete på förskola hittade jag tillbaka till litteraturen och nu var det min tur att ge kärleken till berättandet vidare till barnen, såväl mina egna som andras.
Via ytterligare ett par svängar i yrkeslivet, med företag inom produktion och medföljande marknadsföring och varumärkesbygge valde jag till slut att sälja allt och flytta till Spanien. Detta var efter att min man gått bort och jag stod inför en helt ny verklighet att hantera.
Aldrig för sent för nya livsval
Jag har aldrig ångrat mitt val, trots att jag varken hade jobb eller talade spanska. Här mellan medelhavet och de höga bergen var det dags att ta fram kreativiteten. Vad kunde jag?
Jo, korrekturläsa och skriva, blev svaret. Sagt och gjort, jag startade mitt företag, satte ihop mitt CV och ett personligt brev och skickade ut till alla förlag jag kunde hitta. Jag bad vänner och före detta kollegor om rekommendationer och jag ringde runt och följde upp mina mejl. Ganska snart fick jag napp på ett förlag och min korrläsarbana började, följt av skribentjobb av olika slag.
Idag har jag uppdrag som korrekturläsare, redaktör och skribent. Jag skriver mycket texter för webbsidor samt nativeannonser.
Tillbaka till källan
Nu i väl mogen ålder är jag alltså tillbaka där jag började som sexåring, fast givetvis med ett helt annat bagage av kunskap och erfarenhet. Jag brukar säga att jag är autodidakt i allt jag kan, utom pedagogbiten, och det ser jag faktiskt oftast som en fördel.
Fem matnyttiga tips när du korrekturläser
- Använd spåra ändringar och ställ in dokumentet så att alla dolda tecken visas. Då är det lätt att se dubbla mellanslag med mera.
- Ha korrglasögonen på – Det vill säga att du inte nöjesläser utan går långsamt fram, ord för ord, mening för mening.
- Var uppmärksam på inkonsekvenser så som idag eller i dag, ner eller ned, sån eller sådan. Skriv upp alla sådana ord under läsningen och konsekvenssök som det sista du gör.
- Var uppmärksam på tempus. Inget kan förvirra läsaren som ologiska tempusbyten.
- Sist men inte minst – Läs aldrig när du är trött.
Ett litet råd på slutet. Om du nu sitter där med ditt manus, som du jobbat hårt med, och funderar på hur du ska gå vidare. Tveka då inte att ta hjälp av redaktör och korrekturläsare om du inte har ett förlag i ryggen. Det vinner både du och din bok på.
Maria Freden Meyer – textarbetare, skribent, redaktör och korrekturläsare!
Hemsida: www.textbudskap.se
Facebook: @textbudskap