Gästbloggare Jennifer Troëng, Senior Advisor PR/Communication

Jag börjar med något som väldigt många blandar ihop.

Vad är reklam och vad är PR?
Du står i en bar. En person kommer fram och du säger ”Jag är bra”. Det är reklam. Du står i en bar en person kommer fram och säger ”Jag har hört att du är bra”. Det är PR.

Och det är PR som den här bloggen kommer att handla om.

Under de senaste 20 åren har jag jobbat med kommunikation och PR inom ett helt gäng olika branscher och med oerhört olika personer och verksamheter men alla med samma mål; att nå ut med just sitt budskap. Att synas. Att vara någon som det pratas om, i för just dem, rätt sammanhang.

Det låter så enkelt. Men det är något som kräver både mycket tid och tankeverksamhet. I dagens samhälle så händer det väldigt mycket saker hela tiden. Vi möts ständigt av olika budskap som vill att vi reagerar eller agerar. Köp, sälj, skänk eller tyck till. Ett brus som aldrig sover. I detta brus ska man bryta igenom. Nå ut. Bli någon som det pratas om. Hur gör man det?

Om du är författare så är du ditt eget varumärke. Det handlar om dig. Vad du gör, hur du gör det och när du gör det. Du är du, men du är också ett persona, en författare. Varför ska jag prata om just dig? Och vad vill du att jag ska säga om dig och din bok när jag träffar andra? När jag sitter i kafferummet med mina kollegor och berättar om dig och din bok – vad ska jag säga då? Det är det första du ska fundera över, om någon pratar om dig och din bok, vad vill du att de säger då? Vad är det som gör dig och din bok speciell, hur sticker den ut från alla andra böcker som skrivs, för det är ju trots allt ett par stycken. Är det ett sammanhang, en historia, en plats eller något annat som är unikt i din bok som gör att du kan berätta en historia runt det. En historia som andra vill berätta vidare.

Människor älskar bra historier. Se på dig och ditt författarskap som en historia som ska berättas. Det är ju det du gör i din bok, men det ska också berättas en historien om dig själv och den bok som du har skrivit. Den historien är din PR plan.

Jag kan berätta för dig exakt vilka kanaler som finns och hur du ska bygga upp dessa kanaler. Att det är bra med sociala medier, att vi ska skicka pressmeddelanden och sitta i morgonsoffor. Men har du inte en historia att fylla dessa kanaler med, så är det ingen som kommer att komma ihåg dig eller ge dig uppmärksamhet.

Mitt jobb är att hjälpa dig att skapa din historia och därigenom ditt varumärke. Att just du och din bok blir ett samtalsämne runt kaffebordet på så många arbetsplatser som möjligt. Att bokcirklar lägger ut i sina flöden att de läser just din bok efter att de har hört din historia, uppleva att personer som sitter bakom mig på bussen berättar för sina vänner att de läser just nu din bok eller att någon lägger ut i sitt facebook flöde att ” jag hörde om den här författaren, är det någon som vet var jag kan läsa mer…”. Skapa brus. En historia som skapar ett samtal som bygger kännedom om vem du är och vad du skriver. Så bygger vi ett varumärke.

Frågor och svar
1 : Hur ska jag göra för att sälja mer?
Tyvärr finns det inte en magisk formel som säger att om du bara gör så här så kommer du att sälja. Det det du kan göra är att skapa uppmärksamhet runt dig och din bok på olika sätt. Att bygga ett varumärke är ett långsiktigt och tidskrävande jobb. Inget som bara händer, att sälja kräver målfokusering och hårt jobb.

2: Dina bästa tips för marknadsföring.
Att ha en strategi och följa den. Tänk igenom ordentlig vad det är du vill göra och håll dig till planen. Justera lite när det behövs men ha en plan och en strategi. För det är i långsiktighet som vinningen ligger.

3: Vad kostar det?
Det beror helt på vad du vill göra, hur du vill göra det och vem som ska göra det. De flesta konsulter inom PR och marknadsföring jobbar på timme och då kan man välja hur mycket stöd man vill ha och vad man vill ha stöd med.

4: Vad är fördelarna för författaren?
Att de kan berätta en historia. Att jobba med PR och marknadsföring är att berätta en historia som folk reagerar på och kommer ihåg.

5: Vad innebär det, överlag? Att man bygger sitt varumärke. Skapar igenkänning och därigenom säljer.

6: Är det tidsbegränsat?
Klart det påverkas av kostnaden, men frågan är får jag en tidsplan av dig vad som ingår och uppnås? Uppdrag kan helt klart vara tidsbegränsade. Exempelvis om man vill ha stöd med en lansering. Då är det en punktinsats under en begränsad tid. Sen kanske man vill ha stöd med någon timme i veckan eller månaden för medierelationer eller utformning av strategi. Och så avtalar man om det.

Jennifer Troëng
Senior Advisor PR/Communication

TROËNG JOHANSSON
consulting ab
www.troengjohansson.se

Lisa White